Navlun Nedir?

15 Şubat 2022by Tarık Kamanlı0
Navlun Nedir?
Navlun Nedir?

Navlun Nedir?

Taşımacılık ve Ticaret Sektörlerinde uzun yıllardan beri kullanılmakta olan navlun terminolojisi eski yıllarda denizyolu taşımacılığı kapsamında kullanılan bir terimdi. Peki sözlük anlamı olarak  Navlun nedir? ”dış ticarette bir yerden başka bir yere ulaştırmak için gemiye alınacak olan ürünün bütünü ve taşıyıcı tarafından, gemisinde taşınacak yük için istenen ücret” olarak tanımlanmıştır. Fakat  ‘Navlun’ günümüzde denizyolu taşımacılığı, havayolu taşımacılığı, demir yolu taşımacılığı ve karayolu taşımacılığı karşısında verilen hizmet karşılığı ödenen bedeli ifade eden bir terim haline gelmiştir.

Navlun Türleri Nelerdir?

Peşin Navlun: Peşin Navlun en önemli navlun tipi olarak görülmektedir. Düzensiz hat taşımacılığında ve hat taşımacılığında kullanılan peşin navlun ücreti mal teslimatı yapılmadan önce ödenebilmektedir.

Toptan Navlun: Bir geminin veya diğer taşıma yollarında, kullanılacak alan için ödenen miktardır. Bu taşıma tipinde geminin veya diğer taşıma yollarının kapasitesi hacimsel olarak hesaplanarak yapılır.

Ölü Navlun:  Gönderene ürünü teslim eden göndericinin sözleşme gereği ödemek zorunda olduğu navlun tipidir. Örneğin gönderici bir gemide 750 tonluk bir tedarik etme sorumluluğunu almış ve bu sorumluluğu yerine getiremeyip 600 tonluk tedarik yapması durumunda armatörün kalan bu 150 tonluk boş alan için ölü navlun talep etme hakkı vardır.

Nispet Üzerinden Ödenen Navlun:  Yükün varış noktasına ulaşamayıp, bu noktaya ulaşamayacağı zamanlar geçerli olan bu navlun türü, Yük sahibi ile açık bir anlaşma olduğunda gerçekleştirilecektir.

Değer Üzerinden Navlun:  Taşınmakta olan yükün belir oran bir yüzdesini kapsayan bu navlun türü, Değer üzerinden navlun olarak nitelendirilir.

Navlun Sözleşmesi Nedir?

Navlun sözleşmesi malı taşıyan ve taşıtan taraf arasında yapılan sözleşmeye verilen isimdir. Navlun bedelini taşıtan taraf ödeyebileceği gibi malı teslim alan tarafta ödeyebilir. Verilecek olan navlun ücretini hangi tarafın ödeyeceği ticari taraflar arasında yapılan anlaşma ile belirlenmektedir. Navlun ücreti peşin olarak ödenebilir. Aynı zamanda varış limanında da ödenebilir. Bu seçenekler konşimento adı verilen sözleşmede belirlenmektedir.

Navlun Sözleşmesinde Olması Gereken Bilgiler Şunlardır:

  • Taşıtan Unvanı ve İletişim Bilgileri
  • Tarih
  • Taşınan Yükün Cinsi
  • Taşınan Yükün Tonaj Miktarı ve Ölçüleri
  • Yükün Hangi Şartlarda Taşınacağı
  • Ödeme Türü
  • Teslimat Şekli ve Varış Adresi
  • Ürün Sayısı
  • Gümrükleme Yeri

Navlun Sözleşmesi Hangi Durumlarda Sona Erer?

  • Taşınan yüke herhangi bir devletin el koyması
  • Taşınan ürünlerde ihraç ve ithal yasağı olması
  • Malların yükleme sırasında veya varış limanında askıya alınması
  • Savaş halinde

Bu gibi durumlarda navlun sözleşmesi sona ermektedir.

Navlun Fiyatı Neye Göre Değişir?

Navlun fiyatları taşıma türlerine göre değişiklik göstermektedir.  Yük yollanabilecek seçenekler Hava, kara, deniz ve demir yoludur. Fakat bu seçeneklerin hepsinin navlun hesaplama ücreti farklıdır ve değişiklik gösterebilir.

Hava Yolu: Taşıma süresi kısa olduğu için tercih edilen taşıma tipidir. Genelde hafif ve ücreti yüksek ürünler hava yolu aracılığıyla taşınmaktadır.

Karayolu: Karayolu bu seçeneklerden en hızlı gönderim yapılabilecek ikinci seçenektir. Bu seçenekte de birim başına taşıma bedeli oldukça yüksektir.

Demiryolu: Teslimat süresi Kara ve Havayoluna göre daha yavaş fakat daha uygun olan seçenektir.

Denizyolu: Bu seçenekte teslimat süresi oldukça uzun olmakla beraber yüksek hacimli yükler taşınmaktadır. Yüklerin birim başına maliyet olarak hesaplandığında en uygun olan seçenek denizyolu taşımacılığıdır. Bu yöntem en çok kullanılan taşımacılık tipi olmakla beraber fiyatları da makul seviyededir.

Navlun Nedir? Makalesi gibi pekçok yazı için tıklayın

 

Tarık Kamanlı

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hızlı İletişim
Müşteri memnuniyetine önem veriyoruz. 7/24 sizlere hizmet verecek müşteri temsilcilerimize hemen ulaşabilirsiniz.
Dekatro.com
https://dekatro.com/wp-content/uploads/2019/04/img-footer-map.png
Bizi takip edin
Sosyal medyalarda bizi takip edebilirsiniz
AVANTAGEHeadquarters
Organically grow the holistic world view of disruptive innovation via empowerment.
OUR LOCATIONSWhere to find us
https://dekatro.com/wp-content/uploads/2019/04/img-footer-map.png
GET IN TOUCHAvantage Social links
Taking seamless key performance indicators offline to maximise the long tail.

Copyright by Provega Bilişim. All rights reserved.

Copyright by Provega Bilişim. All rights reserved.