Gümrükleme Nedir?

25 Şubat 2022by Tarık Kamanlı0

Gümrükleme Nedir?

Gümrükleme Nedir?
Gümrükleme Nedir?

Gümrükleme Nedir? Uluslarlararası ticaret yapılan mallar ülke standartlarına göre ithalat ve ihracat süreçlerinde ürün giriş ve çıkış kontrollerini gerçekleştirdiği farklı farklı prosedürleri ve denetim yöntemleri vardır. Ayrıca ticari gönderimi yapılan ürünlerin çeşitli vergi prosedürleride söz konusudur. Bahsi geçen prosedürlerin serbest dolaşım hakkı kazanmasına işlemi. Gümrükleme Nedir? sorumuzun cevabı olabilir. Uluslararası lojistik ihtiyacı olan ülkeler gönderdikleri ürünler için mutlak suretle ürünlerin giriş yapacağı ülkede gümrük sistemine zorunlu tutulmaktadır. Gümrükleme işlemi, gönderilen ürünlerin yerel pazarda serbestçe olanak sağlamakla birlikte, ürünün gönderileceği ülkede ticari bir mal statüsü kazanmasına olanak sağlamaktadır.

Gümrükleme İşlemleri Nedir?

Gümrükleme Nedir?
Gümrükleme Nedir?

Gümrükleme işlemi, İlk olarak gönderimi yapılmış olan ürünlerin veya malların ülkeye giriş izni daha sonra ise bu malların veya ürünlerin ülke içinde serbestçe dolaşabilmesine olanak sağlamaktadır. Bunun yanı sıra bu mallar ve ürünler gümrükleme işlemi sayesinde her türlü ticari faaliyet için kullanılma hakkı kazanırlar.

Gümrükleme işleminde önemli konulardan biri ise gümrükleme fiyatlarıdır. Bu fiyatlara gümrük vergisi adı verilmektedir. Her ülke bu konuda farklı işlem uygulamaktadır. Ülkemizde gümrük vergisi

4458 Sayılı Gümrük Kanunundaki gereğince Madde3/8; “Gümrük vergileri” söz grubu, ilgili kanun ve mevzuat uyarınca eşyaya uygulanan ithalat ve ihracat vergilerinin tümünü, yada eşyanın Türkiye’ye ithali veya Türkiye’den ihracı nedeniyle gümrük idareleri tarafından alınan vergilerdir. Olarak tanımlanmıştır. Gümrükleme işlemleri;

  • Bir gümrük rejimine tabi tutulması
  • Bir serbest bölgeye konulması
  • İmhası
  • Yeniden ihracı
  • Gümrüğe terk edilmesi. Olarak tanımlanabilir.

Gönderilecek olan ürünler yada malların bir için bir gümrük beyannamesine ihtiyaç vardır. Gümrük beyannamesi; İhracatta, Gümrük Mevzuatı’na uygun şekilde doldurularak ilgili ihracatçı birliği tarafının onayı sonrasında gümrük idaresine sunulan belgedir. Gümrük beyannamesi bütün gümrükleme işlerinde bulunması gereken bir belgedir. Bu belge yapılacak olan sevkiyatın kimliği niteliğindedir.

Türkiyede Gümrükleme İşlemleri Çeşitleri Nelerdir?

  • İhracat Gümrükleme İşlemleri
  • İthalat Gümrükleme İşlemleri
  • Transit Ticaret Gümrükleme İşlemleri
  • Dahilde İşleme Gümrükleme İşlemleri
  • Antrepo Gümrükleme İşlemleri
  • Geçici İthalat Gümrükleme İşlemleri
  • Geçici ihracat Gümrükleme işlemleri
  • Hariçte işleme Gümrükleme işlemleri
  • Ata karnesi Gümrükleme işlemleri
  • Ntcs Transit Gümrükleme işlemleri olarak çeşitlendirilebilir.
Gümrükleme İşlemleri Ne Kadar Sürer?

Gümrükleme işlemi için herhangi bir süre belirlemek yanlış olur. Herhangi bir evrak veya dosya eksikleri yok ise gümrükleme süresinin 10 günü aşmayacağı söylenebilir. Olası belge ve evrak sorunlarında ise gümrükleme işlemi uzayabilmektedir.

Bu süre, gümrükteki işlemlerin yoğunluğuna, gönderilecek mal ya da ürünlerin niteliğine, aynı şekilde çeşitli faktörlere göre de değişkenlik göstermektedir. Genel itibariyle, gümrükleme işlemleri ne kadar sürer sorusunun cevabı bu sürenin 10 günün üzerinde olmayacağıdır. Fakat ithalat ve ihracat için gerçekleştirilen gönderimlerde ülkelerin arasındaki politikalara göre daha farklı senaryoların oluşması mümkündür. Türkiye’de kanunlar gereği gümrük geçişlerinin hızlı bir şekilde tamamlanması yolu açılmıştır. Fakat belge, evrak veya çeşitli dosya eksiklikleri çok sık görülebilmekte ve bu geçişler gecikebilmektedir. Haliyle gerekli evrak ve dosyaların doğru bir şekilde tamamlanması gümrükleme işlemi için çok önem taşımaktadır.

Gümrükleme Nedir? İçeriği Gibi Diğer Bilgi İçerikli Yazılara Ulaşmak İçin Tıklayın

Tarık Kamanlı

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hızlı İletişim
Müşteri memnuniyetine önem veriyoruz. 7/24 sizlere hizmet verecek müşteri temsilcilerimize hemen ulaşabilirsiniz.
Dekatro.com
https://dekatro.com/wp-content/uploads/2019/04/img-footer-map.png
Bizi takip edin
Sosyal medyalarda bizi takip edebilirsiniz
AVANTAGEHeadquarters
Organically grow the holistic world view of disruptive innovation via empowerment.
OUR LOCATIONSWhere to find us
https://dekatro.com/wp-content/uploads/2019/04/img-footer-map.png
GET IN TOUCHAvantage Social links
Taking seamless key performance indicators offline to maximise the long tail.

Copyright by Provega Bilişim. All rights reserved.

Copyright by Provega Bilişim. All rights reserved.